Telsiz Kaç Kilometre Çeker?

TELSİZ KAÇ KİLOMETRE ÇEKER?

Telsiz ile Ne Kadar Uzakta Konuşabilirim?, Telsiz Menzili nedir?, Hangi telsizi seçmeliyim? gibi daha bir çok soru. Telsiz satın almadan önce bilginiz olması açısından sizler için hazırladığımız aşağıdaki yazımız size gerekli kritik bazı bilgileri sağlayacaktır.

İşte telsiz mesafesi hakkındaki Gerçekler;

Genellikle telsizler için 15 km’ye kadar görüşme mesafesi veya daha fazla yazan reklamlar görürsünüz. Aynı telsizlerle ilgili incelemelere bakarsanız, reklamı yapılan mesafe aralığının yakınına bile varamadığını söyleyen birçok hayal kırıklığına uğramış insan bulacaksınız. Reklamdaki anahtar kelimeler 15 km’ye kadar gibi kelimeler "kadar". Bu maksimum aralık gerçekçi olmaktan çok teoriktir. Peki gerçekten ne kadar uzun mesafe konuşmayı bekleyebilirsiniz?

"Bu telsiz ne kadar uzağa konuşabilir?" insanların bir telsiz satın alırken sorduğu en yaygın sorulardan biridir ‘’ne kadar çeker’’. Maalesef hızlı bir cevap yok. Bunun nedeni, ekipman türünün yani telsizinizin yapısı ve performansı ve telsizi kullandığınız arazinin menzilinizi büyük ölçüde etkileyebilmesidir.

Size aşağıda sunacağımız bilgilerle yardımcı olabiliriz:

İletişim menzilini etkileyen temel faktörleri sorgulayın ve anlayın

Bu faktörler sizin için nasıl geçerli olabilir?

Menzilinizi nasıl genişleteceğinize dair ipuçları bulun

Uygulanması gereken temel kurallar nelerdir? Araştırın.

Uzun menzilli iletişim için yeni teknolojileri araştırın.

 

Bir telsiz görüşmesinde menzili etkileyen temel hususlar şunlardır:

sinyal tipi, anten, engeller ve çıkış sinyal gücü değeri (watt) ve ayrıca telsizinizin rx yani alış hassasiyeti. İletişim menzilinizi genişletmek için tek bir faktör değil bir çok faktör vardır. Ancak hepsi bir arada ele alındığında görüşme menzilinizin ne kadar daha fazla atmış olduğunu göreceksiniz. Şimdi bunların her birini tartışalım.

 

Sinyal Tipi

İlk olarak, tüm radyo sinyalleri aynı değildir. Nasıl seyahat ettikleri ve kütlelerle, malzemelerle karşılaştıklarında nasıl tepki verdikleri bu malzemelerin bu sinyalleri ne kadar zayıflattıkları konusunda bilgi sahibi olmak gerekir.

2MHz (Megahertz) altındaki frekanslar atmosferden yansır, böylece Dünya'nın eğriliğini takip edebilirler. Dolayısıyla bu düşük frekanslı sinyaller bazen yüzlerce mil ötedeki ufkun altındaki telsizler tarafından alınabilir. Genel bir kural olarak, frekans ne kadar düşükse, kat edebileceği mesafe o kadar büyük olur. CB Halk bandı telsizleri ve bazı HAM frekansları, 29-54 MHz'lik HF (Yüksek Frekans) aralığındadır ve onlara bu niteliklerden bazılarını verir. Fakat düşük frekanslar diğer bazı sorunlara karşı da hassastır.

Günümüzde kullanılan telsizlerin çoğu, VHF ve UHF banlarında 130 MHz ila 470 MHz (CB ve Ham telsizler hariç) arasında bir frekans aralığına sahiptir. telsizler için en yaygın kullanılan iki frekans aralığı VHF (Çok Yüksek Frekans 130-174MHz) ve UHF'dir (Ultra Yüksek Frekans 400-520MHz). 2MHz'in altındaki frekansların aksine, bu yüksek frekanslardaki radyo dalgaları düz çizgilerle hareket ederler ve çoğunlukla ufkun ötesine geçemez. Ufkun ötesine geçmek ve sinyali taşımak için ek ekipman gerektirir. Ek ekipman yardımı olmaksızın daha öteye gitmek mümkün olmamaktadır. Ama burada bitmiyor, açıklamamız gereken başka hususlar da var.

 

VHF vs UHF Frekans Hangisi Daha İyi?

Çoğu iki yönlü telsizde kullanılan iki frekans aralığı ("frekans bantları" olarak da adlandırılır) VHF (Çok Yüksek Frekans) ve UHF'dir (Ultra Yüksek Frekans). Sık sık "VHF mi yoksa UHF mi daha iyi?" diye sorulur. İkisi de doğası gereği daha iyi değil, her birinin güçlü noktaları ve zayıf yönleri var. Şimdi biraz bunlardan bahsedelim.

 

UHF frekansları nesnelere VHF'den daha iyi nüfuz edebilir. VHF daha uzağa da gidebilir. Bir VHF dalgası ve bir UHF dalgası, engelsiz bir alan üzerinden iletilirse, düz açık alanda gönderme sağlanırsa, VHF dalgası neredeyse iki kat daha uzağa gidecektir. Ben VHF alayım diyor dediğinizi duyar gibiyim, acele etmeyin.

VHF Düz açık alanda daha uzağa gidebilse de, bu her zaman daha iyi bir seçim olduğu anlamına gelmez. "Neden?" Bunun nedeni, VHF ve UHF sinyallerinin yapılara,engellere ve etrafında ki diğer tüm nesnelere nasıl tepki verdiği arasındaki farktır. Unutmayın, UHF sinyalleri VHF'den daha kısadır, UHF frekans şehir içi gibi yerlerde bu binaların içinde veya çevresindeyken önemlidir ve daha iyi nüfuz eder bina içi ve kapalı alanlarda UHF fekans daha iyi iletişim sağlayacaktır.

Bunu açıklamak için bir örnek verelim. Ticari bir binanın rezidansın bir tarafından diğer tarafına standart bir el telsizi ile iletişim kurmaya çalıştığınızı varsayalım. Arada üç ayak açıklığı olan metal bir duvar var. Radyo dalgaları metalden geçemez. UHF, hedefine ulaşmak için bir bina içindeki daha küçük alanlarda gezinmede daha iyidir yani binaya duvarlara nüfuz eder çünkü dalga boyu küçüktür. Fakat VHF sinyalleri genellikle bina içinde metal tarafından engellenir çünkü dalga boyu büyüktür.

Yani özetlemek gerekirse, bu bir tercih. Ancak genel kural şudur: Telsizi öncelikle açık havada ve net bir görüş hattına sahipseniz kullanıyorsanız, VHF daha iyi bir seçimdir çünkü sinyali daha uzağa gidecektir. ANCAK, telsizinizi binaların içinde veya çevresinde, kentsel alanlarda veya yoğun ormanlık alanlarda kullanacaksanız, UHF daha iyi bir seçimdir çünkü sinyali yapılar arasında daha iyi gezinir, VHF kadar kolay engellenmez. Sonuç olarak, telsiz tercihi yapılırken kullanacağımız alana göre model ve frekans seçmeliyiz.

 

 

Antenler

Menzilinizi genişletmenin en kolay yollarından biri de kullandığınız anteninizdir. "Ufuk uzaklığı maksimum iletişim mesafesidir" dediğimizde bir anahtar faktörden, anteninizden bahsetmedik. Şimdi birazda kullanılan anten çeşitlerinden ve özelliklerinden bahsedelim, Mesafelerin hesaplanması anteninizin yüksekliğine bağlıdır. Başka bir deyişle, ufka olan kesin mesafe, anten yüksekliğinize bağlı olarak değişir. Anteniniz ne kadar yüksek bir konumdaysa ileriye, karşıya göndereceği sinyalde o derece rahat iletilecektir ve böylece görüşme mesafesi artacaktır.

Son olarak telsiz görüşmesinde mesafeyi etkileyen etkenlerden biride telsizin kullanıldığı yerin frekans açısından kirli olup olmadığıdır. Örnek vermek gerekirse, insanların yoğun yaşadığı ve teknolojik cihazların yoğun olarak kullanıldığı şehir merkezlerinde telsiz görüşme mesafesi elbette biraz daha kısa olacaktır. Bunun nedeni havanın frekans açısından kirli olması ve sinyal iletimini olumsuz yönde etkilemesinden kaynaklanmaktadır.

Haberleşmenin yapıldığı alanın kırsal bir yer olması ve havanında frekans açısından kirli olmaması sinyal iletimini bozmayacağı için böyle yerlerde haberleşme mesafesi daha uzun olacaktır.

Son olarak bulunduğunuz alana göre telsiz modellerini seçmeli ve telsiz alırken de işin uzmanına danışmalısınız bu sizin alacağınız cihazınızı sağlıklı ve maksimum verimlilikle kullanmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden lütfen desteğe ihtiyacınız olduğunda bizimle iletişime geçiniz. İşinde uzman personellerimiz size yardımcı olacak ve sizin kullanım amacınıza uygun olan en iyi telsiz cihazını size sunacaklardır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.